نرم کننده گرانول چیست

فهرست محتوا

قبلاً در مقاله گرانول چیست، به توضیح گرانول پرداخته ایم. در این مقاله در مورد نرم کننده های گرانول صحبت خواهیم کرد.  به موادی که برای نرم کردن پلاستیک ها از آن استفاده می شود، نرم کننده گرانول می گویند. نقطه جوش نرم کننده ها اغلب بالا است. به لحاظ شکل ظاهری نرم کننده ها بسیار کوچک و روغنی هستند و نقطه جوش بالای آن منجر به کم کردن دمای انتقال شیشه ای می گردد.
در نهایت این ویژگی ها موجب می شود که پلاستیک های محکم و سخت منعطف و نرم شوند. در حقیقت می توان گفت که قابلیت کشسانی پلاستیک ها با نرم کننده گرانول بالا می رود و موجب منعطف شدن محصولات پلیمری می شود.
از نمونه های بارز نرم کننده گرانول می توان به نرم کننده گرانول شلنگ اشاره کرد که محصول را در دماهای پایین نیز منعطف نگه می دارد.

خواص مهم نرم کننده گرانول

خواص مهم نرم کننده گرانول

نرم کننده گرانول به دلیل ویژگی ها و خاصیت های جذاب در تغییرات خواص گرانول ها از مواد مهم در صنعت به شمار می رود. در ادامه به معرفی چند خاصیت مهم نرم کننده گرانول می پردازیم:

  • کم کردن ویسکوزیته مذاب
  • کم کردن دمای فرآوری
  • افزایش دادن انعطاف پذیری محصولات پلاستیکی
  • کم کردن مدول پلاستیک
  • افزایش دادن چقرمگی
  • افزایش دادن قابلیت کشش

انواع نرم کننده گرانول

انواع نرم کننده گرانول

معمولاً نرم کننده ها در دو دسته نوع اول و دوم قرار می گیرند. در ادامه به انواع نرم کننده های گرانول می پردازیم:

پیشنهاد ویژه: استعلام قیمت و خرید مستربچ رنگی

نرم کننده گرانول اولیه

از نرم کننده گرانول اولیه در بالا بردن میزان پایداری و ماندگاری موادی مانند pvc استفاده می شود. دما، حرارت، مایعات و مواد دیگر موجب خارج شدن نرم کننده اولیه از بافت پی وی سی نخواهند شد. ویژگی های دیگر این نوع نرم کننده گرانول، همگونی و سازگاری پارامتر انحلال پذیری این مواد با انحلال پذیری پی وی سی ها می باشد.

خواص نرم کننده گرانول اولیه

نرم کننده گرانول اولیه خواص و کاربردهای زیادی در صنعت دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره می کنیم:

  • داشتن سازگاری زیاد با پلیمر پایه
  • داشتن مقاومت خوب در مقابل شرایط نامطلوب محیطی
  • داشتن قابلیت بالای نرم‌کنندگی جهت ژل شدن
    به طور مثال نرم کننده گرانول شلنگ موجب مقاومت این محصول در مقابل شکستن در دماهای پایین می شود و یا مقاومت در مقابل فشار با یک جسم سنگین و کش آمدن شده و بریده نمی شود.

نرم کننده گرانول ثانویه

پایداری و سازگاری این نوع نرم کننده گرانول با بافت پی وی سی نسبت به نرم کننده نوع اول کمتر است که همین مورد نیز موجب اشکال می شود. بدین ترتیب زمانی که انعطاف پذیری محصول حائز اهمیت باشد از نرم کننده گرانول اولیه استفاده می شود اما ویژگی هایی مثل ارتجاع پذیری در نرم کننده ثانویه بهتر است. البته لازم است بدانید که قیمت و هزینه نرم کننده ثانویه نیز نسبت به نرم کننده گرانول اولیه پایین تر است. نا گفته نماند که قطبیت این مواد نیز کمتر است. به همین دلیل در انتخاب نرم کننده گرانول شلنگ بهتر است نرم کننده نوع اول مورد استفاده قرار گیرد.

پیشنهاد مطالعه: تست درصد دوده چیست؟

نرم کننده گرانول گروه فسفات

نرم کننده گرانول گروه فسفات

این نوع از نرم کننده ها سازگاری زیادی با پلاستیک ها دارند و همین موضوع باعث مقاومت مناسب آنها در برابر حلال ها می شود. از دیگر ویژگی های این نوع از نرم کننده ها می توان به منعطف بودن آنها در دمای کم اشاره کرد. نقش مهم و اصلی این نوع از نرم کننده ها عملکرد بسیار خوب آن در دمای پایین است. از نرم کننده گرانول گروه فسفات در موارد خاصی استفاده می شود چون قیمت آن معمولاً بالا است. از طرف دیگر این نوع نرم کننده سمی محسوب می شود؛ به همین دلیل برای استفاده به عنوان نرم کننده شلنگ مناسب نمی باشد. تری بوتیل، تری تولیل فسفات و تری ایلین فسفات از جمله نرم کننده های این گروه هستند.

نرم کننده گرانول اپوکسی

این نوع از نرم کننده های گرانول به خاطر ویژگی های مهمی که دارد در دمای بالا مورد استفاده قرار می گیرد و با پی وی سی ها بسیار سازگار است. همچنین در مقابل استخراج نیز مقاومت خوبی دارد. از نرم کننده گرانول اپوکسی در پلاستیک ها با درصد کم استفاده می شود. فراریت این نوع نرم کننده گرانول کم است و انعطاف پذیری آن نیز در دمای کم مناسب است. از نرم کننده گرانول اپوکسی می توان به روغن سویای اپوکسی اشاره کرد که در صنایع غذایی و دارویی مورد استفاده قرار می گیرد. البته این ماده مشکلاتی نیز دارد؛ مثلا در دمای پایین میل به بلورینگی خواهد داشت که با افزایش دما بلور های ایجاد شده به تدریج از بین خواهند رفت.

نرم کننده گرانول پلیمری

مقاومت این نوع نرم کننده گرانول در مقابل استخراج بالا است و وزن مولکولی بالای آن موجب فراریت آن می شود این نوع نرم کننده گرانول در مقابل تخریب های زیست محیطی پایدار است یعنی تجزیه آن در طبیعت به کندی انجام می شود. قیمت نرم کننده گرانول پلیمری نسبت به نرم کننده گروه فسفات کم و مناسب است. همچنین این نوع نرم کننده سمی نیست اما سرعت پایین انحلال این نوع نرم کننده از مشکلات و معایب آن محسوب می‌شود. همچنین با کاهش دما عملکرد این نوع نرم کننده نیز پایین خواهد آمد.
پلی پروپیلن سباسات، اتیلن وینیل استات، استیل تری بوتیل سیترات از نرم کننده های معروف گرانول پلیمری هستند.
توجه داشته باشید که از نرم کننده های متداول در بین محصولات پلیمری روغن dop می باشد که به عنوان افزودنی مجاز قابل استفاده است. این افزودنی را در محصولات پی وی سی، شلنگ، کابل و … به عنوان نرم کننده گرانول مورد استفاده قرار می دهند.

پیشنهاد مطالعه: روش های تامین مواد اولیه پلیمری

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.